Асоциацията на индустриалния капитал в България излезе със свое становище по

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България излезе със свое становище по
Коментари Харесай

Асоциацията на индустриалния капитал в България с някои несъгласия по Бюджет 2023

Асоциацията на индустриалния капитал в България излезе със свое становище по импортирания в Народното събрание от служебното държавно управление план на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 година и обновената средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2023-2025 година, оповестиха от асоциацията.

АИКБ показва главното си противоречие и отрицание на оферти законопроект - заради несъразмерния бюджетен недостиг, заложен в него в размер на 6,4 на 100 от Брутният вътрешен продукт по консолидираната фискална стратегия (КФП), финансиран с нов държавен дълг (над 13.7 милиарда лева.) и планувания висок бюджетен недостиг за идващите две години. Ясно заявява, че подобен държавен бюджет е изцяло недопустим за АИКБ заради обстоятелството, че за идващото десетилетие по този индикатор страната ни ще се отдалечи от заявената значима цел и главен приоритет – приемане в Еврозоната.

" Убедени сме, че би трябвало да се съблюдават рестриктивните мерки на фискалните правила за недостига по КФП и сме твърдо срещу обмисляне на несъразмерни бюджетни дефицити. Предложихме и 10 ограничения за увеличение на бюджетни доходи и понижаване на бюджетни разноски с приложена оценка на упования резултат от използването им, тъй че бюджетният недостиг да бъде понижен до 2.75% от Брутният вътрешен продукт.

Удовлетворени сме, че препоръчаният от актуалното постоянно държавно управление план на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 година и обновената средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2023-2025 година залага бюджетен недостиг за 2023 година в размер на 3% на начислена основа и надлежно 3% и 3.6% за 2024 и 2025 година Подкрепяме и последователността в дейностите на държавното управление за запазването на данъчно-осигурителната система, която да обезпечава предвидимост и непоклатимост на бизнес средата в България, тъй като е решителен фактор за привличане на вложения ", се споделя по позицията, в която в детайли са изтъкнати всички причини.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР